Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem: z warzywami | Przepisy.pl pixel

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

2 opakowania

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

2 łyżeczki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i 50 ml śmietany. Zagotuj.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kawałki tuńczyka, a następnie połącz je z sosem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść i wypełnij ryżem.

Krok 5

Całość zalej serowym sosem z tuńczykiem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 20 minut. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksander Pokrywka

    Aleksander Pokrywka , 22.04.2018

    pyszne jednak warto spróbować z łososiem pokrojony w plastry i dodać krewetki i jest wyśmienite polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryżowa zapiekanka z tuńczykiemRyżowa zapiekanka z tuńczykiem

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem to nasza propozycja na dziś. Nie musicie szukać świeżej ryby w sklepie, wystarczy tuńczyk w oleju, który kupicie niemal w każdym miejscu. Całość dania otula sos serowy połączony ze śmietaną. To zestawienie doskonale sprawdzi się jako szybkie i pyszne danie obiadowe, które przypadnie do gustu każdemu. Od tej pory niezbędne składniki powinniście mieć zawsze w domu, aby częściej raczyć najbliższych tą wyjątkową ryżową zapiekanką z tuńczykiem. Będą zachwyceni.

Dla kogo?

Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem to propozycja dla każdego, a przede wszystkim dla zwolenników pysznych dań, które można przygotować w krótkim czasie.

Na jaką okazję?

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem ma uniwersalne zastosowanie. Może posłużyć jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, a także jako oryginalne danie, serwowane podczas przyjęcia dla rodziny. Sprawdzi się w każdym przypadku.

Czy wiesz, że?

Tuńczyk jest rybą, której mięso można spożywać również na surowo. Jest obowiązkowym składnikiem kuchni japońskiej, w której znamy go przede wszystkim z popularnego w Polsce sushi.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka z tuńczykiem z puszki i ryżem będzie doskonale smakować w towarzystwie świeżych warzyw. Przygotuj ulubioną sałatkę, na przykład z pomidorów, i podaj obok zapiekanki.