
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
15 gramów
2 łyżki
1 łyżka
500 mililitrów
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż z obu stron.

Krok 3
W rondelku wymieszaj wino, syrop, musztardę i bulion. Zagotuj.

Krok 4
Dodaj pokrojone na plasterki jabłka i duś przez minutę.

Krok 5
Sos przelej do kurczaka i duś, aż mięso będzie ciepłe. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z jabłkami
Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów, tymczasem to świetny dodatek do potraw mięsnych. Nawet najbardziej banalnym daniom dodają aromatu, kwaskowatego smaku i soczystości. Polskie jabłka uduszone w winie, syropie klonowym i musztardzie stworzą niezapomniany aromatyczny chutney – czyli sos o konsystencji dżemu, nadający się jako dodatek do pieczonych mięs i serów. Nie będzie on przesadnie słodki, ale będzie miał głęboki, wyrafinowany smak. W naszym przepisie to w nim dusić się będą piersi z kurczaka, dzięki czemu będą smaczne i niezwykle soczyste. Takie danie to świetny pomysł na wystawny obiad lub codzienny rodzinny posiłek. Jako dodatek do potrawy podać możesz ryż lub opiekane z rozmarynem ziemniaki. Jabłkowy charakter dania podkreślisz serwując dodatkowo schłodzony i lekko gazowany cydr.