Kurczak z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
468 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

15 gramów

2 łyżki

1 łyżka

500 mililitrów

500 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Kurczak z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż z obu stron.

Kurczak z jabłkami - Krok 2

Krok 3

W rondelku wymieszaj wino, syrop, musztardę i bulion. Zagotuj.

Kurczak z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone na plasterki jabłka i duś przez minutę.

Kurczak z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Sos przelej do kurczaka i duś, aż mięso będzie ciepłe. Podawaj z ryżem.

Kurczak z jabłkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 28.03.2017

    jutro zrobię wydaje mi się smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z ananasem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z jabłkamiKurczak z jabłkami

Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów, tymczasem to świetny dodatek do potraw mięsnych. Nawet najbardziej banalnym daniom dodają aromatu, kwaskowatego smaku i soczystości. Polskie jabłka uduszone w winie, syropie klonowym i musztardzie stworzą niezapomniany aromatyczny chutney – czyli sos o konsystencji dżemu, nadający się jako dodatek do pieczonych mięs i serów. Nie będzie on przesadnie słodki, ale będzie miał głęboki, wyrafinowany smak. W naszym przepisie to w nim dusić się będą piersi z kurczaka, dzięki czemu będą smaczne i niezwykle soczyste. Takie danie to świetny pomysł na wystawny obiad lub codzienny rodzinny posiłek. Jako dodatek do potrawy podać możesz ryż lub opiekane z rozmarynem ziemniaki. Jabłkowy charakter dania podkreślisz serwując dodatkowo schłodzony i lekko gazowany cydr.