
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
50 mililitrów
1 łyżeczka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi opłucz i pokrój na mniejsze kotleciki. Oprósz każdy z nich mąką i obsmaż krótko z obu stron na oliwie.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 250 ml wody i łyżką oliwy. Zagotuj.
Krok 3
Obsmażone eskalopki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następnie zalej przygotowanym sosem.
Krok 4
Naczynie przykryj aluminiową folią lub przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C.
Krok 5
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 6
Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i polej śmietaną. Danie podawaj z makaronem, udekorowane listkami ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki drobiowe
Z mięsa z piersi kurczaka przygotujesz wyborne eskalopki drobiowe, czyli nieduże kotleciki smażone bez panierki. Podane z sosem śmietankowo-ziołowym oraz ulubionym makaronem będą doskonałą propozycją na obiad. Zadowoleni będą smakosze w każdym wieku, więc rodzinny posiłek upłynie w wyjątkowo przyjemnej atmosferze. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji pyszne eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną według naszego przepisu.
Dla kogo?
Drób zalicza się do twoich ulubionych przysmaków? Przepis na eskalopki z kurczaka pozwoli przyrządzić popularne mięso w nowej odsłonie. Aby przygotować to danie, najpierw oczyść filet z kurczaka i podziel go na mniejsze części. Następnie każdą z nich obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż eskalopki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Na jaką okazję?
Eskalopka drobiowa to dobry pomysł zarówno na codzienny, jak i bardziej odświętny obiad. Kompozycję przypraw do spaghetti napoli, zawierającą m.in. bazylię, tymianek i oregano, wymieszaj w rondelku z wodą i oliwą, po czym doprowadź do wrzenia. Eskalopki z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej gęstym sosem napoli. Goście nie będą mogli doczekać się pierwszego kęsa.
Czy wiesz, że?
Całość zapiekaj pod przykryciem w piekarniku, aż eskalopki z kurczaka będą miękkie i kruche. Gotowe mięso nakładaj na talerze i ozdób kleksem kwaśnej śmietany oraz świeżymi ziołami, np. majerankiem.
Dla urozmaicenia:
Podawaj natychmiast z ugotowanym al dente dowolnym makaronem – odpowiednie do eskalopek drobiowych będą świderki lub kokardki.