Sałatka z burakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z burakiem i truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.

Krok 2

Buraka ugotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina Grzegorzewska

    Karolina Grzegorzewska , 23.06.2016

    Jestem burakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Sudomir

    Rafał Sudomir , 23.06.2016

    Karolina Grzegorzewska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z burakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakiem i truskawkami Sałatka z burakiem i truskawkami

Słodkawe buraki świetnie pasują do soczystych truskawek, a ich smak najlepiej podkreśli pikantny dressing. Przygotowaną w ten sposób sałatkę podaj na kolację lub spakuj jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buraka starannie umyj (ale go nie obieraj) i ugotuj do miękkości. Możesz także upiec go w piekarniku, szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Przestudzone warzywo obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plastry. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Biały ser twarogowy rozkrusz za pomocą widelca, część odłóż do dekoracji, a resztę wymieszaj z burakiem, truskawkami oraz miksem sałat, np. z roszponką. Na koniec przygotuj dressing z musztardy, oliwy oraz soku pomarańczowego, i wsyp do niego błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed samym podaniem posyp wierzch drobnymi grzankami, a także pokruszonym twarogiem. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.