Ryż z kokosem i mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kokosem i mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
45 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango obierz i pokrój w większe kawałki. Dymkę pokrój w plasterki i podsmaż w garnku z olejem. Dodaj przyprawę Knorr i smaż 1 minutę.

Krok 2

Wlej 150 ml gorącej wody oraz napój kokosowy.

Krok 3

Wsyp ryż, dodaj mango, wymieszaj i gotuj powoli pod przykryciem ok 10-15 minut.

Krok 4

Szpinak umyj, dodaj pod koniec gotowania do ryżu. Całość gotuj jeszcze 2 minuty i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z smażonymi kawałkami kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kokosem i mangoRyż z kokosem i mango

Czas na odrobinę egzotyki! Ryż z kokosem i mango to pomysł na niebanalny posiłek, który można podać zarówno w porze obiadu, jak i kolacji. Owocowe dodatki są nie tylko orzeźwiającym akcentem, ale sprawiają również, że szybko poczujecie się jak na tropikalnej wyspie. Wakacje w niespełna pół godziny? Jesteśmy na tak!

Dla kogo?

Osoby lubiące połączenia smaków słodkich i wytrawnych będą w kulinarnym niebie. Można na stałe pożegnać się z nudą na talerzach.

Na jaką okazję?

Ryż z kokosem i mango jest w sam raz na romantyczną kolację przy świecach – nie tylko w walentynki!

Czy wiesz, że?

Szpinak stanowi w tej potrawie kontrastowy, zielony element. Wiedzieliście, że jest spokrewniony z komosą ryżową i burakiem? Cenią go rolnicy z chłodniejszych stref klimatycznych, ponieważ w tych warunkach wzrasta szybko, a uprawę można prowadzić przez cały rok.

Dla urozmaicenia:

W wersji podstawowej przepis na ryż z kokosem i mango jest w pełni wegański. Warto wzbogacić ją dodatkiem tofu. Dla fanów mięsnych specjałów polecamy połączyć ryż z kurczakiem, krewetkami lub rybami.