
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
20 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż włóż do zimnej wody i mocz (powinien tam zostać przez godzinę).

Krok 2
Pomidory i cebulę umyj. Cebulę i czosnek obierz ze skórek, a pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórek.

Krok 3
Cebulę, czosnek i pomidory zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa, bez grudek.

Krok 4
Ryż po godzinie moczenia odcedź i podsmaż na patelni z olejem, Ryż powinien uzyskać złocisty kolor.

Krok 5
Do złocistego ryżu dodaj masę powstałą z warzyw.

Krok 6
Rozmieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Duś, aż ryż wchłonie wodę.

Krok 7
W międzyczasie odcedź fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę i mięso, dodaj do ryżu z sosem. Ryż po meksykańsku dopraw do smaku pieprzem, szczypiorkiem. Gotuj przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż po meksykańsku
Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z fasolą, kukurydzą i ostrym smakiem. Wszystkie te trzy elementy łączy przepis na ryż po meksykańsku inspirowany tradycyjnym chilli con carne. To kolorowe i smaczne danie przygotujesz szybko i będziesz do niego często wracać. Tym bardziej, że jest niezwykle treściwe i niewielka nawet porcja da ci energię na resztę dnia. Warzywa strączkowe są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań sztandarowych w kuchni meksykańskiej. Wszystkie bez większych problemów dostaniesz w każdym sklepie spożywczym – potrzebne są kukurydza, fasola biała, fasola czerwona, groszek. Do tego koniecznie papryka czerwona słodka i papryka chili. W naszym przepisie krok po kroku tłumaczymy, jak wykonać wspaniałą potrawę idealną na obiad w środku tygodnia, kolację czy też jako wypełnienie lunch boxu na następny dzień w pracy.