Ryż po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1011 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż włóż do zimnej wody i mocz (powinien tam zostać przez godzinę).

Ryż po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Pomidory i cebulę umyj. Cebulę i czosnek obierz ze skórek, a pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórek.

Ryż po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek i pomidory zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa, bez grudek.

Ryż po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Ryż po godzinie moczenia odcedź i podsmaż na patelni z olejem, Ryż powinien uzyskać złocisty kolor.

Ryż po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Do złocistego ryżu dodaj masę powstałą z warzyw.

Ryż po meksykańsku - Krok 5

Krok 6

Rozmieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Duś, aż ryż wchłonie wodę.

Ryż po meksykańsku - Krok 6

Krok 7

W międzyczasie odcedź fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę i mięso, dodaj do ryżu z sosem. Ryż po meksykańsku dopraw do smaku pieprzem, szczypiorkiem. Gotuj przez 15 minut.

Ryż po meksykańsku - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Anna Seta

    Anna Seta , 17.09.2020

    Bardzo dobre smak i wygląd podobny do Burito

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 29.03.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż po meksykańskuRyż po meksykańsku

Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z fasolą, kukurydzą i ostrym smakiem. Wszystkie te trzy elementy łączy przepis na ryż po meksykańsku inspirowany tradycyjnym chilli con carne. To kolorowe i smaczne danie przygotujesz szybko i będziesz do niego często wracać. Tym bardziej, że jest niezwykle treściwe i niewielka nawet porcja da ci energię na resztę dnia. Warzywa strączkowe są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań sztandarowych w kuchni meksykańskiej. Wszystkie bez większych problemów dostaniesz w każdym sklepie spożywczym – potrzebne są kukurydza, fasola biała, fasola czerwona, groszek. Do tego koniecznie papryka czerwona słodka i papryka chili. W naszym przepisie krok po kroku tłumaczymy, jak wykonać wspaniałą potrawę idealną na obiad w środku tygodnia, kolację czy też jako wypełnienie lunch boxu na następny dzień w pracy.