
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
20 sztuk
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
Krok 3
Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
Krok 4
Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.
Krok 5
Aby podkreślić smak dania dodaj Bulionetkę wołową Knorr i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dolma
Jeśli należycie do grona osób, które myślą, że gołąbki to domena wyłącznie kuchni polskiej – czas zmienić to przekonanie. Przykładem jest dolma, czyli znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Tym, co odróżnia dolmę od gołąbków, jest użycie do zawijania nadzienia liści winogron zamiast kapuścianych. Farsz do dolmy składa się z mielonego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu, drobno pokrojonej cebuli oraz soku z cytryny. Aby przygotować liście winogron do nadziewania, sparz je w osolonym wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Układaj listki na blacie i za pomocą łyżki wypełniaj je zrobionym wcześniej mięsno-ryżowym farszem. Całość zawijaj w taki sam sposób jak gołąbki. Umieść dolmy w garnku i zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego mięsa, która podkreśli smak potrawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Wypróbuj nasz przepis na dolmę – wyśmienite bałkańskie danie!
Dla kogo?
Komu posmakuje dolma? Przepis z pewnością skradnie kulinarne serca miłośników dań tradycyjnych, podawanych w nowoczesnej odsłonie, które wyróżnia bogactwo smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Przepis na gołąbki greckie wykorzystacie podczas różnych okazji. Dolma może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, ale także na zimno - w charakterze przekąski, podczas domowego przyjęcia. Dolmadakia świetnie sprawdzi się także w porze kolacji.
Czy wiesz, że?
Dolmy mogą być przygotowane również z warzyw oraz owoców morza. Potrawę spotkacie między innymi w Turcji, Grecji, Armenii, Libanie oraz na Środkowym Wschodzie.
Dla urozmaicenia:
Gotowe dolmy podawaj na ciepło z czosnkowym dipem, przygotowanym na bazie gęstego greckiego jogurtu.