Kurczak korma przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak korma

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 ziarna

2 sztuki

1 łyżeczka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wraz z kośćmi pokrój w niewielkie kawałki. Powinno ich być około 15 kawałków.

Kurczak korma - Krok 1

Krok 2

Cebule pokój w plastry. Czosnek rozgnieć i zmieszaj z imbirem.

Kurczak korma - Krok 2

Krok 3

Podsmaż w rondlu na maśle cebule na złoto. Dodaj czosnek z imbirem oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Następnie dolej wody około 400 mililitrów. Dodaj kawałki kurczaka, chilli, wlej jogurt. Duś, aż mięso będzie miękkie.

Kurczak korma - Krok 3

Krok 4

Po czym dodaj liście laurowe, kmin, rozgnieciony kardamon, garam masalę. Gotuj jeszcze 5 minut. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Kurczak korma - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak kormaKurczak korma

Jeśli masz ochotę na obiad w odrobinę orientalnej wersji, przyrządź delikatne mięso z kurczaka w gęstym, aksamitnym sosie korma i wybierz się w kulinarną podróż do Indii. Sos korma powstaje na bazie jogurtu naturalnego doprawionego garścią przypraw, wśród których na szczególną uwagę zasługuje garam masala. Ta indyjska mieszanka, nadająca potrawom niepowtarzalny aromat i smak, dodawana jest zazwyczaj pod sam koniec gotowania. Możesz kupić ją gotową lub przyrządzić samodzielnie – w jej skład wchodzą między innymi goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz oraz kozieradka. Oprócz orientalnych przypraw do sosu korma dodać możesz również mleko kokosowe i łyżkę płatków migdałowych. Gotowego kurczaka podawaj wraz z ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem. Pyszności!