Kurczak tandoori przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tandoori

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

4 sztuki

500 mililitrów

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.

Kurczak tandoori - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Kurczak tandoori - Krok 2

Krok 3

Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.

Kurczak tandoori - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tandooriKurczak tandoori

Soczysty, chrupiący kurczak tandoori to wizytówka indyjskiej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu glinianemu piecowi w kształcie dzbana, w którym zwyczajowo jest przyrządzany. W języku hindi piec ten nazywany jest tandoor. Z powodzeniem jednak kurczaka tandoori możesz upiec w dobrze rozgrzanym piekarniku lub na grillu. Najważniejsze, by na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, umieścić mięso w orientalnej marynacie sporządzonej na bazie jogurtu naturalnego, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw oraz soku z cytryny. Aby marynata głębiej wniknęła w drób, natnij kawałki kurczaka zanim je do niej włożysz. Przypilnuj, aby całą marynarę dać na kurczaka który powędruje do pieca, to ona, po tym jak się przypiecze, będzie stanowić o wyjątkowości tego dnia – utworzy kuszącą i obłędnie aromatyczną skorupkę.