
Składniki
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
0.5 pęczka
2 sztuki
70 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wypłucz dobrze na sitku w zimnej wodzie. Odstaw do odcieknięcia.

Krok 2
Na oleju smaż szalotki pokrojone na pół. Dodaj liść laurowy. Smaż do momentu, kiedy wszystko nabierze złotego koloru.

Krok 3
Dodaj ryż i smaż do momentu, kiedy wszystkie ziarenka zaczną się oddzielać.

Krok 4
Zalej wodą tak, aby przykryła ryż na wysokość 1 centymetra. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i delikatnie wymieszaj, żeby nie połamać ryżu.

Krok 5
Jak zacznie się gotować, przykryj ryż, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw na bok na kolejne 10 minut. Po czym odkryj ryż i wymieszaj, aby się nie sklejał.

Krok 6
Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kukurydzą
Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniaków czy kaszy – nada potrawom koloru i apetycznego wyglądu. Recepturę już znasz, więc teraz wszystko zależy od Ciebie. Wystarczą niezbędne składniki, sprawdzone wskazówki i chęci. Tylko tyle potrzeba, by ryż z kukurydzą zagościł w Twoim menu. Smacznego i powodzenia!
Dla kogo?
Risotto z kukurydzą ma uniwersalny smak, więc przypadnie do gustu każdemu! Nawet wymagający krytycy kulinarni docenią walory tego specjału. Na dodatek przyrządzenie dania jest niezwykle proste i szybkie. Po 45 minutach gotowany ryż z kukurydzą będzie gotowy.
Na jaką okazję?
Nie potrzebujesz specjalnego wydarzenia, by zrobić ryż kukurydza cebula. To danie sprawdzi się na codzienny obiad dla Ciebie i Twoich bliskich. Odgrzewany smakuje tak samo dobrze, więc pozostałe resztki możesz schować do lodówki i serwować następnego dnia. Pycha!
Czy wiesz, że?
Wybierz ryż długoziarnisty, ponieważ nie będzie się sklejał. Na rozgrzaną patelnię wyłóż przekrojone na pół szalotki, dosyp kilka listków laurowych i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach dodaj ryż i poczekaj, aż ziarenka zaczną się oddzielać. Po tym czasie do garnka wlej wodę, tak aby przykryła ona jego zawartość.
Dla urozmaicenia:
Ostatnim krokiem jest dodanie odsączonej kukurydzy z puszki i natki pietruszki – sprawdzi się również świeży szczypiorek. Serwuj ryż z kukurydzą jako dodatek do udek z kurczaka lub pieczonego pstrąga. Zainspiruj się tym przepisem – mamy nadzieję, że wykorzystasz go przy najbliższej okazji. Ryż z kukurydzą do obiadu to zawsze dobra opcja!