Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - prosta | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

400 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pieczarki w ćwiartki, mięso w nieduże kawałki, ziemniaki i cebulę w plastry.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Rozmieszaj Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr z wodą i śmietaną, wymieszaj z szpinakiem.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Umieść całość w żaroodpornym naczyniu. Posyp z wierzchu tartym serem i nakryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 °C przez około 40 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zrumienił.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • KarolWes

    KarolWes , 12.03.2020

    Bardzo dobre danie, ale: zarówno ziemniaki jak i cebula muszą być pokrojone na BARDZO cienkie plastry, inaczej się nie upieką. Można też najpierw ugotować/podpiec ziemniaki. Fix zastąpiłem mieszanką: boczek wędzony, suszona natka pietruszki, kolendra, ser topiony, świeży czosnek, wszystko rozpuszczone w mleku zamiast śmietany. Można też dodać trochę startego sera do sosu. Warto też trochę posolić.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Pierś z kurczaka, szpinak i ziemniaki to składniki, z których przygotujesz bardzo smaczne i pięknie wyglądające danie. Ta zapiekanka to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny i niespodziewanych gości. Kawałeczki kurczaka i warzyw polane serowym sosem po zapieczeniu stworzą fantastyczne danie. Aby je przygotować nie potrzebujesz zbyt dużo czasu. Efekty natomiast przypadną do gustu każdemu, komu będzie dane spróbować tę zapiekankę. Danie to jest najlepszym przykładem na to, że ze znanych i ogólnie dostępnych składników można skomponować oryginalny posiłek Ważnym składnikiem jest szpinak. To zielone warzywo przebojem weszło do polskich kuchni i warto wiedzieć, jak wydobyć z niego maksimum walorów smakowych. Najlepiej, jeśli użyjesz liści świeżego szpinaku. Będą nie tylko pięknie wyglądać, ale przede wszystkim wybornie smakować. Szpinak lubi towarzystwo czosnku, dlatego warto rozszerzyć przepis o jego ząbek.