
Składniki
1.6 litra
1
10 dekagramów
30 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wywar z kurczaka. Fasolkę zalej wrzącym wywarem.

Krok 2
Opłucz i podziel na różyczki kalafior. Dodaj opłukanego i rozdrobnionego kalafiora do wywaru. Ugotuj, aż będzie miękki.

Krok 3
W połowie gotowania włóż makaron.

Krok 4
Szynkę pokrój w paski. Dodaj śmietanę oraz pokrojoną w paski szynkę.

Krok 5
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr.

Krok 6
Gotuj 5 minut, następnie lekko przestudź i dodaj żółtka wymieszane z małą ilością gorącej zupy i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Zupę jarzynową z szynką podaj zaraz po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa z szynką
Szukasz inspiracji na smaczną warzywną zupę? Jarzynowa z szynką to propozycja dla każdego miłośnika klasycznej kuchni polskiej. Jeśli masz ochotę na gorącą potrawę w ciągu dnia, to zacznij od przygotowania mięsnego wywaru, na przykład z kurczaka, wołowiny lub indyka. Użyj warzyw świeżych lub mrożonych. Opcjonalnie zamiast szynki (najlepiej z indyka) sprawdzi się również boczek. Aby smak wędliny był jeszcze bardziej intensywny, wcześniej podsmażaj ją przez krótki czas na patelni. Choć przepis sugeruje użycie makaronu w formie muszelek, dobrym wyborem będą również ziemniaki. Dodaj kilka liści laurowych, gałązkę szałwii i tymianku oraz pieprz czarny zmielony lub cały. Przyprawy te nadadzą zupie intensywnego aromatu. Do wymienionych w przepisie warzyw, wsyp nieco pokrojonej w drobną kostkę marchewki, groszku oraz pół niewielkiego selera. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem na zupę jarzynową z szynką i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego!