Zupa jarzynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 kilogram

1 łyżka

5 szczypt

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na kościach i skórach, które zostały z luzowania udek z kurczaka gotujemy bulion z kostką warzywną.

Zupa jarzynowa - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy mieszankę warzyw. Rozkruszamy obie mini kostki Knorr, posypujemy nimi warzywa i dusimy ok. 5 minut.

Zupa jarzynowa - Krok 2

Krok 3

Następnie warzywa wsypujemy do garnka z bulionem i gotujemy do miękkości około 5 minut, warzywa nie mogą się rozgotować. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy natką pietruszki.

Zupa jarzynowa - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowaZupa jarzynowa

Popularna i smaczna zupa, którą przygotujesz o każdej porze roku. Zupa jarzynowa będzie równie dobre smakowała wykonana ze świeżych jarzyn, jak i z mrożonej mieszanki. Przy mrożonce zaoszczędzisz czas, ale pewnie wiosną chętnie sięgniesz po świeżą marchewkę, kalafior, groszek, fasolkę czy seler i pietruszkę. Smak jarzyn w połączeniu z mięsnym, aromatycznym wywarem sprawdzi się jako pierwsze danie lub ciepła kolacja. Jeśli chcesz zaserwować zupę wieczorem, podaj do niej grzanki z pełnoziarnistego chleba natarte przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypane żółtym serem. Delikatny smak marchewki i ziemniaków dobrze komponuje się z tego rodzaju pikantnym dodatkiem. Chleb możesz też po prostu posmarować ulubioną margaryną lub kremowym śmietankowym serkiem. Zupa jarzynowa oczywiście świetnie smakuje posypana zieloną cebulką, natką pietruszki czy koperkiem. Jeśli nie wyobrażasz jej sobie bez śmietany, możesz ją również zabielić. W Twojej kuchni dawno nie gościła popularna „jarzynówka”? Zrób ją według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem!