Smażone warzywa - przepis: na patelni, z oliwą | Przepisy.pl pixel

Smażone warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Smażone warzywa - Krok 1

Krok 2

Papryki umyj i pokrój w trójkąty, pozbywając się białych części.

Smażone warzywa - Krok 2

Krok 3

Pozostałe warzywa pokrój w plastry.

Smażone warzywa - Krok 3

Krok 4

Zamarynuj całość w oliwie i przyprawach. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smażone warzywa - Krok 4

Krok 5

Warzywa dokładnie wymieszaj i umieść w torebkach dołączonych do opakowania Fix Knorr.

Smażone warzywa - Krok 5

Krok 6

Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu przez około 4 minut z każdej strony. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs albo ryb.

Smażone warzywa - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ernest Krawczyk

    Ernest Krawczyk , 04.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywaSmażone warzywa

Niezwykle apetyczne i uniwersalne. Smażone warzywa sprawdzą się na wiele okazji – jako dodatek do dania głównego, wytrawna przekąska czy drugie śniadanie w pracy. Aby je przygotować, na początek rozetrzyj w moździerzu dwa ząbki czosnku razem z przyprawą i oliwą. Następnie różnokolorowe papryki pokrój w większe trójkąty, pozbywając się ich białych części i ziaren, a bakłażana i cukinię podziel na plastry. Tak przygotowane warzywa zamarynuj w oliwie, przyprawach i dodatkach zmiażdżonych w moździerzu. Do całości dodaj posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszaj i umieść w specjalnych torebkach. Zamknij je szczelnie, a potem smaż na patelni teflonowej – po około osiem minut z każdej strony. Pamiętaj, by nie dodawać tłuszczu. Z czym najlepiej podawać smażone warzywa? Serwowanie jako dodatek do dania głównego, z pewnością będą pasować do pieczonych mięs, filetów rybnych, a także kaszy, np. gryczanej. Przed podaniem możesz ułożyć na nich listki świeżej bazylii lub mięty – danie będzie jeszcze bardziej apetyczne.