Sos oliwkowy - z oliwek: przepis z karczochami | Przepisy.pl pixel

Sos oliwkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

10 sztuk

3 łyżki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.

Sos oliwkowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.

Sos oliwkowy - Krok 2

Krok 3

Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.

Sos oliwkowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.

Sos oliwkowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos oliwkowySos oliwkowy

Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom, przygotuj sos oliwkowy. Jest kremowy, gładki i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu podasz znane potrawy w nowej odsłonie. Wybierz oliwki, które lubisz najbardziej – zielone lub czarne. Choć znacząco różnią się kolorami, wszystkie pochodzą z tych samych drzew, różni je tylko czas zbiorów. Zielone oliwki są zbierane wcześniej, a czarne dłużej dojrzewają na drzewach. Kolejnym składnikiem sosu są kapary, czyli marynowane pączki kwiatowe kaparu ciernistego, o charakterystycznym słonym smaku. Dodaj także liście karczochów o mięsistej konsystencji i lekkiej goryczce – przed ugotowaniem dobrze posmarować je sokiem z cytryny, by zachowały kolor. Wszystkie składniki połącz w kremowym sosie przygotowanym na bazie majonezu oraz gęstej śmietany. Sos oliwkowy podawaj do ryb, sezonowych warzyw, jajek, deski wędlin lub serów – jest bardzo uniwersalny. Podziel się w komentarzu swoją propozycją na jego wykorzystanie!