Dip z mango - przepis na sos z pulpy: mayo | Przepisy.pl pixel

Dip z mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

10 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Dodaj pulpę z mango, majonez Hellmann's, starty na tarce imbir, drobno posiekaną papryczkę chili, posiekaną kolendrę i miętę. Całość dopraw do smaku olejem sezamowym dokładnie wymieszaj.

Dip z mango - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pulpy z mango użyj świeżego owocu. Zmiksuj go w kielichu blendera. Tak przygotowany dip jest idealny do ryb owoców morza, wieprzowiny i drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczona dorada z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z mangoDip z mango

Tropikalny owoc mango o soczystym pomarańczowym miąższu będzie świetną bazą do przygotowania oryginalnego dipu. Jego słodko-pikantny smak, z lekko kwaskowatą nutą, będzie się znakomicie komponował z owocami morza, wieprzowiną oraz drobiem. Możesz zatem serwować go jako sos do grillowanych skrzydełek lub maczać w nim krewetki. Do przyrządzenia dipu wykorzystasz zarówno gotową pulpę z mango, jak i świeży owoc. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, obrane i oddzielone od pestki kawałki mango wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a papryczkę chili, świeżą kolendrę oraz listki mięty drobno posiekaj. Wymienione powyżej składniki połącz z owocowym miąższem, majonezem oraz olejem sezamowym. Powstały w ten sposób dip najlepiej podawaj po wcześniejszym schłodzeniu – będzie wyrazistszy w smaku. Z jakimi potrawami zaserwujesz pyszny dip z mango? Swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu.