Sos pomidorowo-paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki drobno posiekaj. Następnie w misce delikatnie wymieszaj. Tak powstały dip odstaw do lodówki na około 30 minut aby się schłodził.

Sos pomidorowo-paprykowy - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Dip pasuje do drobiu, ryb i wieprzowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowo-paprykowySos pomidorowo-paprykowy

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować wyśmienity sos ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Na początek przetnij paprykę na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie ułóż ją na blasze wnętrzem do dołu, skrop oliwą i piecz, aż brzegi warzywa lekko się zarumienią. Pomidory sparz i obierz ze skórki, po czym pokrój je w niedużą kostkę – w podobny sposób postąp z upieczoną i wystudzoną papryką. Drobno posiekaj szalotkę, czarne oliwki, świeżą kolendrę oraz dwa ząbki czosnku. Na koniec dodaj szczyptę kuminu, dzięki któremu sos nabierze intensywnego aromatu oraz pikantnego posmaku. Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip najlepiej smakuje schłodzony. Podawaj go z pieczoną rybą lub udkami czy skrzydełkami kurczaka, wieprzowymi żeberkami i klopsikami z mielonego mięsa. Doskonale podkreśli on także smak dań bezmięsnych, np. pulpecików z ciecierzycy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.