
Składniki
3 plastry
null szczypt
2 łyżki
null szczypt
null szczypt
0.5 sztuki
12 sztuk
1 pęczek
1 pęczek
null szczypt
12 sztuk
12 sztuk
4 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo obierz i przekrój wzdłuż na połowy.
Krok 2
Listki cykorii umyj i osusz. 12 z nich cienko posmaruj majonezem. Na każdym posmarowanym listku połóż połówkę jaja.
Krok 3
W żółtka wciśnij po oliwce.
Krok 4
Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Jajka z oliwkami posyp papryką i szczypiorkiem. Udekoruj pozostałymi listkami cykorii.
Krok 6
Plastry łososia przekrój na połowy, po czym owiń nimi pozostałe połówki jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać.
Krok 7
Majonez wymieszaj ze śmietaną. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Krok 8
Na łososiu połóż po łyżce sosu i po małej gałązce kopru. Udekoruj kawałkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej