Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki | Przepisy.pl pixel

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
701 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem. Odstaw na 10 minut.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Do jogurtu dodaj starty czosnek, sok z cytryny, ogórki i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i odstaw sos do lodówki na 15 minut.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto ziemniaczane nakładaj porcjami na średnio rozgrzany olej i smaż placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 5

Krok 6

Na gotowe packi nakładaj wędzonego łososia. Podawaj z sosem tzatziki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiemPlacki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem

Placuszki ziemniaczane podawane z wędzonym na zimno łososiem i śmietaną, a często także z odrobiną kawioru, to danie bardzo popularne w kuchni rosyjskiej. Dzięki dodatkowi wędzonej ryby zwykłe placki ziemniaczane nabierają wykwintnego charakteru. Do tego przepisu wkradła się jeszcze jedna kuchnia europejska – śmietanę zastąpiliśmy sosem na bazie jogurtu, tartego świeżego ogórka i ziół (w tym przypadku jest to koperek, który doskonale pasuje do wędzonej ryby) czyli tzatikami, znanym greckim dipem serwowanym zwykle do grillowanych warzyw i mięs. Połączenie ciepłych chrupiących placków, słonego łososia i odświeżającego, kremowego sosu, to uczta dla podniebienia. Jeśli zaserwujesz taką przystawkę zyskasz przychylność najwytrawniejszych smakoszy. Zrobienie placków ułatwi ci Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Sukces kulinarny gwarantowany, i to w ekspresowym tempie.