Makaron ze szparagami i łososiem wędzonym | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

200 gramów

200 gramów

10 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

2 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody i sparz oczyszczone wcześniej szparagi, a następnie w tej samej wodzie ugotuj makaron na sposób al dente.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Szparagi pokrój w plastry, cebule pokrój w kostkę.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż na oliwie szalotki, dodaj kapary, szparagi, sok z cytryny, musztardę i dwa pomidory pokrojone wcześniej w kostkę.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj. Następnie dodaj ser mascarpone i dopraw sos mini kostkami Knorr. Teraz dodaj łososia oraz makaron. Nie gotuj już sosu tylko delikatnie wymieszaj. Natychmiast podawaj.

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Monika Łukaszewicz

    Monika Łukaszewicz , 20.04.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carbonara z cukinią
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami i wędzonym łososiemMakaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Ser mascarpone, musztarda, łosoś, szalotka, szparagi, kapary oraz przyprawy tworzą to wyjątkowe danie, które połączone z makaronem tagliatelle przeniesie Was do słonecznej Italii. Nie pozostaje nic innego jak zdobyć niezbędne zaopatrzenie i przygotować makaron z łososiem i szparagami według naszego przepisu. Będzie naprawdę pysznie.

Dla kogo?

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami dedykujemy przede wszystkim miłośnikom aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Szparagi z łososiem wędzonym i makaronem sprawdzą się idealnie jako wykwintny obiad, a także danie główne podczas organizowanego przyjęcia. Bądźcie pewni, że potrawa zachwyci każdego!

Czy wiesz, że?

Szparagi uprawiane były już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Dziś stanowią bardzo popularne warzywo, wykorzystywane przede wszystkim jako dodatek do dań mięsnych i roślinnych. Są także bazą zupy szparagowej oraz licznych sałatek.

Dla urozmaicenia:

Szparagi z łososiem i makaronem podawaj od razu po przygotowaniu. Do dekoracji wykorzystaj świeże zioła, np. bazylię.