Dorsz w porach - przepis na rybę w sosie porowym | Przepisy.pl pixel

Dorsz w porach

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

413

heart
1631 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6668 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koperek drobno pokrój, pora przekrój po długości na pół umyj drobno pokrój w pół-plastry, posiekaj czosnek z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Filety umyj upewnij się ze nie mają ości pokrój na porcje około 100 g.

Dorsz w porach - Krok 1

Krok 2

W misce w oliwie wymieszaj sól, skórkę z cytryny i pieprz cytrynowy, dodaj część koperku. W tak przygotowanej marynacie obtocz rybę.

Dorsz w porach - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę z odrobiną masła, obsmaż na niej rybę z obu stron, przełóż na bok.

Dorsz w porach - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż pora, oprósz go delikatnie mąką, dodaj śmietanę, sok z cytryny i czosnek. W sosie na powrót umieść rybę Całość gotuj, pod przykryciem aż sos zgęstnieje a ryba dojdzie w środku. Całość dopraw do smaku o ile uznasz że to konieczne szczyptą soli i pieprzu na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie.

Dorsz w porach - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kilka pokruszonych orzechów włoskich dodanych do sosu idealnie wzbogaci smak potrawy.

20

Opinie o przepisie

  • Martyna

    Martyna , 04.01.2025

    Polecam, przepyszna rybka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena

    Helena , 23.12.2024

    Sos wyszedł bardzo kwaśny nie da się go zjesc Kwaśna śmietana no i sok z cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia2112

    Kasia2112 , 23.09.2024

    Ja dodaję 18% łaciata i nic się nie waży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 25.03.2024

    Śmietana mi się zwarzyła od razu po dodaniu na patelnię. Jaka może być tego przyczyna?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kazik

    Kazik , 26.03.2023

    Dzisiaj zapoznałem się z tym przepisem i z opiniami. Jutro biegnę po dorsza i pozostałe składniki. Ślinka już leci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izka12371

    Izka12371 , 20.07.2022

    Czy mrożona ryba się nadaje?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 11.04.2022

    Pyszne danie! Mój syn niejadek zajadał się aż miło było popatrzeć :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna

    Justyna , 15.01.2022

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • asa

    asa , 03.01.2022

    mniami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Oczywiście inne ryby też się sprawdzą w tym przepisie. Dodałabym kilka suszonych pomidorów, albo kapary.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, bardzo smaczna ryba, dorsz i pory to trafne połączenie. Ja do sosu porowego zawsze po obsmażeniu pora dodaję pół szklanki białego wytrawnego wina i gotuję, dopóki się nie zredukuje, a na końcu doprawiam łyżeczką suszonego tymianku, który świetnie uzupełnia smak porów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 26.12.2021

    TAK. Wyśmienita ryba, robiłam na wigilię, wszystkim bardzo smakowało. Tylko nie dodawałam soku z cytryny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia414@op.pl

    sylwia414@op.pl , 15.12.2021

    Tak.Wyśmienity dorsz,smakuje całej rodzinie ♥️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cocochanely

    Cocochanely , 03.11.2021

    Przepis jest rewelacyjny ! Serdecznie polecam, smakowało wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michalina

    Michalina , 13.12.2020

    TAK, ryba pod każdą postacią jest znakomita, a ten przepis rewelacyjny! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia

    Bogusia , 02.12.2020

    TAK. Przepis sprawdził się. Dorsz smakował wyśmienicie i na pewno zrobię go na Wigilię specjalnie dla członków rodziny nielubiących tradycyjnego karpia. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w porachDorsz w porach

Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie macie doświadczenia w ich przyrządzaniu lub brakuje pomysłu na uniwersalne i apetyczne danie z rybą? Spokojnie, z dorszem w porowym sosie może zmierzyć się każdy, nawet mniej wprawiony kucharz.

Dla kogo?

Spożywania ryb nie warto ograniczać wyłącznie do wigilijnego karpia. Obtaczanie ich w panierce z bułki tartej to również niejedyny sposób na poradzenie sobie z tym produktem. Dorsz w porach przekona każdego niedowiarka, że przyrządzanie ryb jest nie tylko łatwe, ale daje też fantastyczne efekty.

Na jaką okazję?

Do zrobienia smacznej ryby z porem potrzebujecie kilku podstawowych produktów oraz dwóch kwadransów. Jesteśmy pewni, że tyle czasu uda się wygospodarować nawet wtedy, gdy terminarz pęka w szwach.

Czy wiesz, że?

Najbardziej popularną odmianą ryby jest dorsz atlantycki, zwany też wątłuszem. W wodach Bałtyku spotkać można dorsza bałtyckiego.

Dla urozmaicenia:

Dorsz w sosie porowym świetnie komponuje się z brązowym ryżem.