
Składniki
500 gramów
100 mililitrów
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Koperek drobno pokrój, pora przekrój po długości na pół umyj drobno pokrój w pół-plastry, posiekaj czosnek z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Filety umyj upewnij się ze nie mają ości pokrój na porcje około 100 g.

Krok 2
W misce w oliwie wymieszaj sól, skórkę z cytryny i pieprz cytrynowy, dodaj część koperku. W tak przygotowanej marynacie obtocz rybę.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z odrobiną masła, obsmaż na niej rybę z obu stron, przełóż na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż pora, oprósz go delikatnie mąką, dodaj śmietanę, sok z cytryny i czosnek. W sosie na powrót umieść rybę Całość gotuj, pod przykryciem aż sos zgęstnieje a ryba dojdzie w środku. Całość dopraw do smaku o ile uznasz że to konieczne szczyptą soli i pieprzu na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie.


Dobra rada:
Kilka pokruszonych orzechów włoskich dodanych do sosu idealnie wzbogaci smak potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz w porach
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie macie doświadczenia w ich przyrządzaniu lub brakuje pomysłu na uniwersalne i apetyczne danie z rybą? Spokojnie, z dorszem w porowym sosie może zmierzyć się każdy, nawet mniej wprawiony kucharz.
Dla kogo?
Spożywania ryb nie warto ograniczać wyłącznie do wigilijnego karpia. Obtaczanie ich w panierce z bułki tartej to również niejedyny sposób na poradzenie sobie z tym produktem. Dorsz w porach przekona każdego niedowiarka, że przyrządzanie ryb jest nie tylko łatwe, ale daje też fantastyczne efekty.
Na jaką okazję?
Do zrobienia smacznej ryby z porem potrzebujecie kilku podstawowych produktów oraz dwóch kwadransów. Jesteśmy pewni, że tyle czasu uda się wygospodarować nawet wtedy, gdy terminarz pęka w szwach.
Czy wiesz, że?
Najbardziej popularną odmianą ryby jest dorsz atlantycki, zwany też wątłuszem. W wodach Bałtyku spotkać można dorsza bałtyckiego.
Dla urozmaicenia:
Dorsz w sosie porowym świetnie komponuje się z brązowym ryżem.