Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
łatwe
342 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
60 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
3 listków
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2
Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj w oliwie z oliwek i natrzyj nią bakłażana.

Krok 3
Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Marynuj przez 10 minut.

Krok 4
Bakłażany grilluj z obu stron, aż nabiorą ciemnej barwy. Pod koniec smażenia dodaj połówki pomidorków, całość skrop połową octu.

Krok 5
Kiedy pomidorki zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miseczek i skrop pozostałym octem.

Krok 6
Dodaj do każdej porcji małe kawałki sera feta (możesz go pokruszyć) i udekoruj listkami mięty.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
Najlepszym sposobem na wydobycie z bakłażana pełni jego smaku, jest upieczenie go na grillu. Połącz go z pomidorkami cherry, serem feta oraz świeżymi ziołami, aby przygotować prostą, znakomitą sałatkę na kolację lub drugie śniadanie. Najpierw pokrój bakłażany w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Wołową kostkę rosołową rozetrzyj z oliwą z oliwek i powstałą w ten sposób pastą natrzyj bakłażana. Następnie posyp go drobno posiekanym tymiankiem oraz czosnkiem i odstaw, by się zamarynował. Bakłażany grilluj z obu stron do momentu, aż będą miękkie i uzyskają ciemną barwę. Na grillu umieść także połówki pomidorków, a całość skrop octem balsamicznym. Warzywa przełóż do salaterki i dołącz do nich pokruszony ser feta. Przed podaniem sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie włoska ciabatta lub czosnkowe grzanki z bagietki. Sałatkę możesz również wymieszać z kaszą kuskus lub bulgur. Szybkie i smaczne przyrządzanie potraw jest możliwe z naszym przepisem na grillowane bakłażany.