
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 opakowania
3 sztuki
150 gramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
4 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w plastry i skrop oliwą z oliwek.

Krok 2
Tak przygotowane bakłażany grilluj wraz z plasterkami czosnku, aż wszystko nabierze rumianych kolorów.

Krok 3
Pomidorki przekrój na pół, ser feta pokrój w kostkę, a świeże zioła posiekaj.

Krok 4
Bakłażany wymieszaj z pomidorkami i czosnkiem. Następnie przełóż do miski.

Krok 5
Ketchup i jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6
Polej sałatkę sosem jogurtowym i posyp kawałkami sera feta, ziołami i grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych bakłażanów
Uniwersalna sałatka z bakłażanów, inspirowana kuchnią grecką, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań z grilla. Pierwszym krokiem do jej przygotowania jest umycie i pokrojenie w plastry bakłażana. Następnie skrop go oliwą z oliwek i umieść na grillu razem z posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak bakłażana, oprósz go szczyptą wędzonej papryki w proszku. Warzywa grilluj do momentu, aż lekko się zrumienią. Pomidorki cherry pokrój na połówki, a ser feta w niezbyt dużą kostkę – wymieszaj je w salaterce z bakłażanem i czosnkiem. Gęsty dressing przyrządzisz z jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego, połączonego z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem sałatkowym do gyrosu. Polej nim obficie sałatkę, a wierzch posyp pokruszoną fetą i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, np. bazylią. Serwuj z niedużymi chrupiącymi grzankami. Z jakim daniem podasz sałatkę z grillowanych bakłażanów? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.