Cepeliny z wędzoną szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cepeliny z wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
340 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

1

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy ostygną obierz i przeciśnij przez praskę.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz - szynkę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i natkę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 3

Krok 4

Z ciasta formuj podłużne knedle, po środku każdego z nich zrób wgłębienie, a następnie umieść w nim farsz i ponownie zlep. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw przyprawą Knorr, dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Klaudyna Wilk

    Klaudyna Wilk , 13.02.2024

    u mnie na koniec podsmażyłam boczuś i posypałam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski z makiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cepeliny z wędzoną szynkąCepeliny z wędzoną szynką

Cepeliny, zwane też kartaczami, to regionalne danie kuchni kresowej, popularne dziś na Podlasiu. Ich bazą jest ciasto z gotowanych ziemniaków, w które zawija się sporą porcję nadzienia, najczęściej z mięsa mielonego. Spróbuj naszej wersji z szynką wędzoną oraz cebulą – równie smacznej, co klasyczna. Zacznij jednak od wyrobienia ciasta. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, by odparowała z nich woda i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko, a następnie wyrób na jednolite ciasto. Pokrój w kostkę szynkę i cebulę, po czym podsmaż je razem z czosnkiem i natką pietruszki, by smaki się przeniknęły, a cebula zeszkliła. Formuj z ciasta podłużne kluski, zawijaj w nie ciasno farsz i gotuj, wrzucając je do wrzącej wody. Cepeliny z wędzoną szynką wspaniale smakują podane z zarumienioną cebulą. Serwuj je z kapustą kiszoną albo surówką z kapusty czerwonej, dobrze będą też pasować buraki na ciepło. Przygotuj to danie według naszego przepisu i przekonaj się, jakie jest smaczne!