Kluski z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron w wodzie i ostudź go

Krok 2

Zalej mak 500 mililitrami wrzącej wody, przestudź i zmiel w maszynce.

Krok 3

Pokrój bakalie na małe kawałki, dodaj do maku, następnie dopraw do smaku cukrem. Podawaj zimne z kluskami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 11.12.2020

    Tak. Ja robię coś podobnego a nazywa się to "MAKÓWKA". Zamiast makaronu daję pokrojony w kostkę strudel zalewam go letnim przegotowanym mlekiem, dodaję zmielony mak, miód, rodzynki i migdały, orzechy, wszystko razem mieszam i gotowe. Ale muszę przyznać, że najlepszą makówkę robi mój mąż

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej