
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
100 gramów
150 gramów
200 gramów
100 gramów
1 szklanka
1000 mililitrów
2000 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piernik na moczkę śląską pokrój w kostkę.

Krok 2
W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając, zagotuj.

Krok 3
Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.

Krok 4
Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.

Krok 5
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Moczkę podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.


Dobra rada:
Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Moczka śląska
Zadajesz sobie pytanie: co to jest moczka? Śpieszymy z wyjaśnieniem! Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników, które sprawiają, że przepis na moczkę śląską po prostu trzeba wypróbować, niezależnie od miejsca zamieszkania.
Dla kogo?
Moczka śląska czy śląsko moczka? Przepis można znaleźć pod różnymi nazwami, ale najważniejsze staje się uchwycenie niepowtarzalnego smaku potrawy. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. Przyprawy korzenne nadają moczce cudowny zapach, który sprawi, że przygotowywanie przepisu na moczkę szybko zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów.
Na jaką okazję?
Moczka jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom – kluczowym składnikom w przepisie na moczkę. Oto bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Moczka śląska poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.
Czy wiesz, że?
Nazwa specjału pochodzi od moczenia piernika w wodzie i owocowych kompotach. Czynność ta jest postawą każdego przepisu na moczkę. Na Śląsku powstało wiele wersji potrawy – spotkać można również warianty wytrawne moczki śląskiej, przyrządzane na warzywnym bulionie.
Dla urozmaicenia:
Moczka – przepis po śląsku zawojuje stoły w każdym zakątku naszego kraju. Dla wzmocnienia aromatu moczki, warto dodać dużą szczyptę cynamonu.