Moczka – przepis po śląsku na słodko: wigilijna | Przepisy.pl pixel

Moczka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

100 gramów

150 gramów

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

1000 mililitrów

2000 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piernik na moczkę śląską pokrój w kostkę.

Moczka śląska - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając, zagotuj.

Moczka śląska - Krok 2

Krok 3

Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.

Moczka śląska - Krok 3

Krok 4

Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.

Moczka śląska - Krok 4

Krok 5

Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Moczkę podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.

Moczka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Polecam użyć specjalnego piernika do moczki. Ja dodaję jeszcze sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Fajnie "zaostrzają" smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majka

    Majka , 21.12.2021

    TAK Moczka to kontrowersyjne danie, jednak uważam, że kto raz jej spróbuje, zakocha się w niej! Ten przepis jest typowo deserowy i nie wyobrażam sobie, żeby komukolwiek nie posmakował, totalnie uniwersalny. Natomiast w mojej rodzinie od lat do moczki dodaje się również mniej oczywisty składnik, jakim jest piwo, które dodaje lekko wytrawnej nuty. Lubię dodać również inne rodzaje suszonych owoców jak np. morele.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 12.12.2021

    TAK. Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna zawsze obecną na moim wigilijnym stole. Ja zaczynam.od zasmażki ponieważ jestem w stanie latwowtedy kontrolować gęstość potrawy. Oprócz podanych kompotów dodaje jeszcze kompot z truskawek i agrestu. Dla osób spoza regionu czasami problemem jest kolor i konsystencja. Jednak po srobowaniu zajadają się moczką!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Moczka śląskaMoczka śląska

Zadajesz sobie pytanie: co to jest moczka? Śpieszymy z wyjaśnieniem! Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników, które sprawiają, że przepis na moczkę śląską po prostu trzeba wypróbować, niezależnie od miejsca zamieszkania.

Dla kogo?

Moczka śląska czy śląsko moczka? Przepis można znaleźć pod różnymi nazwami, ale najważniejsze staje się uchwycenie niepowtarzalnego smaku potrawy. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. Przyprawy korzenne nadają moczce cudowny zapach, który sprawi, że przygotowywanie przepisu na moczkę szybko zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów.

Na jaką okazję?

Moczka jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom – kluczowym składnikom w przepisie na moczkę. Oto bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Moczka śląska poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.

Czy wiesz, że?

Nazwa specjału pochodzi od moczenia piernika w wodzie i owocowych kompotach. Czynność ta jest postawą każdego przepisu na moczkę. Na Śląsku powstało wiele wersji potrawy – spotkać można również warianty wytrawne moczki śląskiej, przyrządzane na warzywnym bulionie.

Dla urozmaicenia:

Moczka – przepis po śląsku zawojuje stoły w każdym zakątku naszego kraju. Dla wzmocnienia aromatu moczki, warto dodać dużą szczyptę cynamonu.