Naan (chleb indyjski) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan (chleb indyjski)

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.7 łyżeczki

1 szczypta

200 gramów

3.5 szklanki

7 gramów

0.7 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrób drożdże w 1/5 szklanki ciepłej wody a następnie odstaw. Wsyp do miski 2 szklanki mąki, wlej pozostałą wodę oraz jogurt i dobrze wymieszaj.

Krok 2

Teraz dodaj drożdże i zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 3

Po tym czasie dodaj do ciasta oliwę, resztę mąki oraz przyprawę Knorr.

Krok 5

Posyp stolnicę ziarnami sezamu oraz czarnuszki i rozgniataj na niej kulki na placuszki.

Krok 6

Wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej placki i piecz przez niecałe pół godziny w temperaturze około 190 stopni.

Krok 4

Wyrób ciasto i zrób z niego kulki.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej