
Składniki
200 gramów
300 gramów
200 gramów
100 gramów
10 sztuk
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
Krok 2
Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
Krok 3
Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
Krok 4
Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
Krok 5
Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kutia
Kutia jest potrawą kresową, która do Polski przywędrowała zza naszej wschodniej granicy. Od lat danie to można śmiało zaliczyć do najpopularniejszych potraw na świątecznym stole. Choć nie musi smakować każdemu, trzeba przyznać, że jest to posiłek oryginalny i intensywny w smaku, a przy tym bardzo sycący. Czym wyróżnia się kutia wigilijna? Przepis na to danie przez lata zdążył ewoluować. W swoim tradycyjnym wydaniu to swoista mieszanka pszenicy, maku, mleka, miodu i bakalii. Warto zaznaczyć, że kutia nie jest zbyt trudna w przygotowaniu, choć samo przygotowanie zajmuje naprawdę sporo czasu.
Dla kogo?
Kutia spodoba się miłośnikom posiłków na słodko. Jak się okazuje, uwielbiają je zwłaszcza dzieci, dla których smak zmieszanych ze sobą składników to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Na jaką okazję?
Kiedy przyrządzania jest kutia? Przepis tradycyjny na tą kresową potrawę sprawdza się zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Półmisek kutii jest mile widziany na wigilijnym stole, jako jedna z dwunastu potraw, których należy skosztować.
Czy wiesz, że…?
Najbardziej czasochłonnym etapem przyrządzania kutii jest przygotowanie pszenicy. Ziarna należy najpierw dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia – może to trwać kilka godzin, więc najlepiej ostawić je na całą noc. Kiedy zboże będzie już dobre, należy wymienić wodę i gotować przez kolejne 3 godziny.
Dla urozmaicenia
Nie ma chyba ciekawszej potrawy na święta niż kutia. Przepis na to danie zdążył jednak wielokrotnie ewoluować, dzięki czemu zaskarbił sobie jeszcze większe grono zwolenników. Żeby przyspieszyć nieco przygotowanie kutii, pszenicę z powodzeniem możemy zastąpić makaronem (najlepiej przygotowanym ręcznie) lub kaszą. Ciekawą opcją jest też kutia z dodatkiem kokosowej posypki.