żelazna sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

żelazna sałatka

Autor: rosita

ratingratingratingratingrating

1

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

makaron penne gotujemy al dente i osuszamy.

Krok 2

Szpinak- oddzielamy liście od łodyżek, myjemy i osuszamy.

Krok 3

Kukurydzę odcedzamy od zalewy.

Krok 4

Oliwki odcedzamy od zalewy, kroimy na połówki.

Krok 5

Sardynki wyjmujemy z puszki. Delikatnie nacinamy cienkim nożem na brzuszkach, przepoławiamy tak, aby móc wyjąć kręgosłup, którego trzeba się pozbyć. (nigdy nie filetują sardynek...)

Krok 6

Teraz wszystkie składniki można wymieszać w dużej misce i voila!

rosita

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej