Haluszki z bryndzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Haluszki z bryndzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj drobno na tarce, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj, ciasto powinno być dość zwięzłe.

Haluszki z bryndzą - Krok 1

Krok 2

Przełóż ciasto na deskę i nożem odcinaj drobne paseczki bezpośrednio do gotującej się osolonej wody. Gotuj aż wszystkie kluseczki wypłyną.

Haluszki z bryndzą - Krok 2

Krok 3

Gotowe odcedź i przełóż na talerz.

Haluszki z bryndzą - Krok 3

Krok 4

Słoninę oraz cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj na skwarek majeranek Knorr.

Haluszki z bryndzą - Krok 4

Krok 5

Kluseczki polej skwarkami i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz pokruszonym serem bryndza.

Haluszki z bryndzą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Haluszki możesz również przygotować z innym serem. Np. wędzonym, serem cheddar lub fetą. Danie może stanowić doskonały dodatek do np. gulaszu. 

1

Opinie o przepisie

  • Barbara  Wojcik

    Barbara Wojcik , 26.01.2019

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Haluszki z bryndzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Haluszki z bryndząHaluszki z bryndzą

Pora na podróż kulinarną smakami naszych sąsiadów. Kierunek? Południe! Co powiesz na najpopularniejsze danie Słowacji? Nie trzeba jechać daleko, aby poznać zupełnie nowe receptury. Jedną z nich jest przepis na haluszki z bryndzą! Co to takiego? Przekonaj się sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników potraw mącznych. Kluski, kluseczki…jak tu ich nie kochać?

Na jaką okazję?

Haluszki z bryndzą sprawdzą się dobrze w roli obiadu. Grunt to różnorodność!

Czy wiesz, że?

Haluszki to drobne kluseczki przygotowywane z ciasta ziemniaczano-mącznego, które następnie przeciera się przez sito. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie bryndzy, skwarek i słoniny.

Dla urozmaicenia:

Haluszki możesz również przygotować z innym serem np. wędzonym serem cheddar lub fetą. Haluszki z bryndzą mogą stanowić doskonały dodatek, np. do gulaszu.