
Składniki
200 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
400 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć na jednolitą masę.

Krok 2
Dodaj jaja, żółtka i serek homogenizowany.

Krok 3
Następnie dodaj obie mąki i ponownie szybko i energicznie wyrób ciasto.

Krok 4
Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj podłużne walce, potnij ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki.

Krok 5
Wrzuć do posolonej wrzącej wody i gotuj, do momentu wypłynięcia.

Krok 6
Rozpuść masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

Krok 7
Kluski leniwe podawaj polane bułką tartą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski leniwe
Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśników, pierogów z owocami lub knedli. Polska kuchnia bogata jest w smaczne, delikatne dania na słodko. Jedną z ulubionych opcji zarówno dla młodszych, jak starszych są kluski leniwe. Zwane są również pierogami leniwymi lub po prostu leniwymi – powstają z twarogu, mąki oraz jaj. Danie nie należy do skomplikowanych, dlatego możesz przygotowywać je razem ze swoimi dziećmi. Szczególnie polubić powinny formowanie długiego kawałka ciasta i wykrawanie z niego klusek. Leniwe najlepiej podawać z roztopionym tłuszczem, przyrumienioną tartą bułką lub po prostu cukrem i cynamonem. Smaczny będzie również dodatek jogurtu, śmietanki czy maślanki może. Kluski leniwe można jeść również na słono, jako dodatek do głównego dania. W każdym wydaniu zdumiewać będą swoją prostotą i smakiem.