
Składniki
300 gramów
1 łyżka
60 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wymieszaj z serem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i zagnieć ciasto.

Krok 2
Formuj walce podsypując mąka, lekko je spłaszcz ręką. Pokrój w rąby.

Krok 3
Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj do wypłynięcia, odcedź.

Krok 4
Rozpuść masło, dodaj bułkę i lekko podsmaż. Dopraw przyprawą Knorr.

Krok 5
Podawaj pierogi polane bułką i posypane cukrem i cynamonem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną
Pierogi leniwe powinny być złociste oraz puszyste. Sekretem tego jest odpowiednio przygotowana masa. Przyrządź ją według domowego sposobu, sugerując się kilkoma podpowiedziami. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodaj dopiero pod koniec łączenia wszystkich składników. Dzięki temu całość będzie miała puszystą konsystencję. Wykorzystując do tego dania gotowane ziemniaki, połącz je z mąką ziemniaczaną lub mieszaną (ziemniaczano-pszenną) i Fixem Kopytka czy leniwe Knorr. W masie powinien znaleźć się także utarty biały twaróg, co sprawi, że pierogi będą miały bardziej złożony smak. Z tak przygotowanego ciasta uformuj romby i wrzuć je na wrzącą wodę. Pierogi leniwe podawaj na słodko z bakaliami, cynamonem oraz cukrem lub z podsmażanymi cebulą i czosnkiem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również bułka tarta oraz domowy dżem, np. śliwkowy lub porzeczkowy. Serwuj je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podgrzane na patelni, co sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.