Udziki bałkańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziki bałkańskie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włoż je do foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.

Krok 3

Podaj z pieczonymi ziemniakami. które możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej