Dip krabowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip krabowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pieczarki. Kapelusze pokrój w kostkę, posyp przyprawą Knorr i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i koniakiem, a następnie przykryj i zostaw na kilkanaście minut.

Dip krabowy - Krok 1

Krok 2

Skórkę z pomarańczy wrzuć na 2 minuty do wrzątku, osącz i posiekaj.

Dip krabowy - Krok 2

Krok 3

Osączone kraby zmiksuj z ketchupem, sokiem z pomarańczy i majonezem.

Dip krabowy - Krok 3

Krok 4

Dokładnie wymieszaj z kefirem, skórką z pomarańczy, cukrem i przygotowanymi pieczarkami.

Dip krabowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip meksykański
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip krabowyDip krabowy

W tym przepisie na dip krabowy wyraziste smaki owoców morza doskonale komponują się z pieczarkami oraz sokiem z cytryny. Aksamitny sos sprawdzi się jako dodatek do mięs lub warzywnych przekąsek. Zacznij od przygotowania pieczarek: umyj je, pokrój w kostkę i posyp aromatyczną przyprawą oraz pieprzem. Ciekawy smak uzyskasz, gdy do całości dodasz odrobinę koniaku oraz wspomnianego wcześniej soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, żeby ich smaki się połączyły. Dodatkiem, który nada lekkiej kwaskowatości, jest skórka z pomarańczy – wrzuć ją na dwie minuty do wrzątku, po czym odsącz i posiekaj. Kraby z puszki odcedź z wody i zmiksuj dokładnie z ketchupem, sokiem z pomarańczy oraz dobrej jakości majonezem. Na koniec wymieszaj z kefirem, cukrem i przyrządzonymi wcześniej pieczarkami. Gotowy sos udekoruj natką świeżej pietruszki, kilkoma paluszkami krabowymi oraz połówką pomarańczy. Dip krabowy wyśmienicie smakuje z dodatkiem macy lub zaserwowany na chrupiących grzankach.