
Składniki
5 sztuk
300 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 sztuk
150 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
250 gramów
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy drobno siekamy.

Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie sztywna i lśniaca. Następnie dodajemy żółtka, a po chwili wlewamy olej.

Krok 3
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą do miski. Dodajemy kakao oraz cynamon. Całość mieszamy.

Krok 4
Suche składniki przesypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy.

Krok 5
Orzechy oraz jabłka przekładamy do miski i mieszamy z ciastem za pomocą łopatki.

Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do 165 °C. Formę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 min. do suchego patyczka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek amerykański
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji na deser rodem zza oceanu. W tym przepisie na placek amerykański liczy się przede wszystkim głęboki smak, który charakteryzuje amerykańskie słodkości. Ciasto przypadnie więc do gustu zwolennikom wyrazistych i aromatycznych deserów. Placek amerykański ma uniwersalne zastosowanie – wykorzystasz go więc jako oryginalny pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Co ciekawe, wypiek znany jest także jako placek salceson. Brzmi dużo bardziej swojsko, czyż nie? Niezależnie od nazwy, możesz mieć pewność, że będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników amerykańskich słodkości, o głębokim i wyrazistym smaku. Z przepisem na ciasto salceson poradzą sobie nawet początkujący.
Na jaką okazję?
Przepis na ciasto salceson doskonale sprawdza się podczas domowych imprez oraz świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Placek amerykański ma jeszcze jedną ważną zaletę. Nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Szybkie ciasto salceson przygotuj więc, kiedy czas cię goni, a goście już niebawem mają zapukać do drzwi.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów jest apple pie, czyli ciasto na kształt polskiej szarlotki. Częstym dodatkiem do tego placka jest bita śmietana, gałka lodów waniliowych lub ser cheddar, nadający deserowi oryginalnego smaku. W przepisie na ciasto salceson znajdziesz jednak przede wszystkim owoce, kakao oraz orzechy włoskie.
Dla urozmaicenia:
Amerykański placek z jabłkami i orzechami doskonale smakuje ze wspomnianą wcześniej bitą śmietaną, którą umieścisz obok ciasta, dodając liść świeżej mięty. Jak jeszcze wzbogacić smak ciasta salceson? Przepis może uwzględniać hojną porcję cynamonu.