Szarlotka biszkoptowa - przepis: najlepsza, puszysta | Przepisy.pl pixel

Szarlotka biszkoptowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 sztuki

200 gramów

110 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

nadzienie z jabłek:

7 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misce i miksujemy na puszysty krem. Powoli wlewamy olej nadal ubijając.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 1

Krok 2

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie przesypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 2

Krok 3

Połowę ciasta ( lub ¾) przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez ok 15 minut.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 3

Krok 4

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z połowy cytryny. Umieszczamy w garnku. Dusimy przez kilka minut, aż jabłka nieco odparują. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 4

Krok 5

Na upieczony spód wykładamy jabłka i wyrównujemy.

Szarlotka biszkoptowa - Krok 5

Krok 6

Na jabłka przelewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ciasto ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 170°C .

Szarlotka biszkoptowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka biszkoptowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka biszkoptowaSzarlotka biszkoptowa

Jabłkowe nadzienie, o wyrazistym owocowym aromacie, a także delikatny spód biszkoptowy – to krótki opis szarlotki biszkoptowej, którą chcemy wam dziś zaproponować. Przepis na szarlotkę wykorzystacie zawsze. Nie wymaga zbyt wiele czasu, a co więcej – jest bardzo prosty, dlatego też bez trudu poradzą sobie z nim nawet początkujący domowi cukiernicy. Kluczem do sukcesu ciasta na biszkoptowym spodzie są jabłka. Najlepiej sprawdzą się odmiany o lekko kwaskowym smaku i mocnym aromacie, co w zestawieniu z cynamonem stworzy kompozycję wręcz doskonałą. Smacznego!

Dla kogo?

Najlepsza szarlotka biszkoptowa to ciasto dla każdego! Przypadnie do gustu miłośnikom owocowych placków, które można przygotować prosto i szybko.

Na jaką okazję?

Nie ma okazji, na którą biszkoptowa szarlotka się nie sprawdzi. Może być codziennym domowym deserem, jak i plackiem serwowanym podczas wyjątkowych przyjęć, wymagających specjalnej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Polska w 2017 roku znalazła się na 4 miejscu listy krajów – największych producentów jabłek na świecie. Pierwszą pozycję zajęły Chiny, a kolejne – Stany Zjednoczone oraz Turcja.

Dla urozmaicenia:

Do pysznej szarlotki na cieście biszkoptowym możecie podać odrobinę bitej śmietany oraz liść świeżej mięty.