Karp w pikantnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w pikantnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 ziarno

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z oczyszczonego karpia wytnij 4 filety.

Krok 2

Pozostałości z ryby zalej gorącą wodą, dodaj przyprawy.

Krok 3

Pietruszkę pokrój w plastry, dorzuć do wywaru i ugotuj.

Krok 4

Filet oprósz solą i pieprzem, przyprawą do ryb, obtocz w mące krupczatce i usmaż. Rybę prosto z patelni przełóż do rondla.

Krok 5

Cebulę posiekaj i wraz z pieczarkami podsmaż na tłuszcz pozostałym ze smażenia ryby. Dodaj łyżkę mąki i zasmaż.

Krok 6

Wywar z ryby odcedź i wymieszaj z zasmażką. Zagotuj, dopraw, dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 7

Rybę ułożoną w rondlu zalej sosem, przykryj i duś przez 5 minut. Rybę wraz z sosem wyłóż na półmisek i polej śmietaną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej