Pierogi z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

500 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Siekamy drobno cebulę i szklimy na patelni.

Krok 2

Mięso z rosołu kroimy w kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dodając połowę zeszklonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku czosnkiem i przyprawą delikat.

Krok 3

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. W środku każdego kółka nakładamy porcję mięsa i lepimy pierogi.

Krok 4

W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia garnek osolonej wody. Wrzucamy do niego pierogi i gotujemy kilka minut, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z resztą zeszklonej cebuli lub z zasmażką z bułki tartej. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsemPierogi z mięsem

Wołowinę z rosołu z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania smacznego farszu do pierogów. Wystarczy przepuścić jej kawałki, wraz z zeszkloną na patelni cebulą, przez maszynkę do mielenia. Smaku nadasz mięsu, doprawiając je odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się np. suszony czosnek, dobrym wyborem będzie również majeranek lub cząber. Kiedy masz już gotowy farsz, pora przygotować ciasto pierogowe – dzięki zaprezentowanemu w przepisie sposobowi proces jego przyrządzenia będzie bardzo łatwy. Z rozwałkowanego  wycinaj koła – zrób to za pomocą specjalnej foremki do lepienia pierogów lub wycinaj je odwróconą szklanką o odpowiedniej średnicy. Następnie połóż na środku każdego kawałka niewielką ilość farszu i ulep pierogi. Gotowe podsmażaj na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Dobrym sposobem podania będzie również okraszenie ich zeszkloną na patelni cebulą lub drobno siekanym pęczkiem młodego szczypioru. Sprawdzi się również polanie ich gęstą kwaśną śmietaną i posypanie czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne pierogi z mięsem.