Mięsne kulki z dipem BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne kulki z dipem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
618 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

50 mililitrów

1 pęczek

7 łyżek

80 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę kolendry przemyj, osusz i drobno posiekaj. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp całą zawartość opakowania Fox Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr, dodaj kolendrę, a całość wymieszaj na jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki się dobrze połączą, z niewielkiej ilości mięsa uformuj równej wielkości kulki. W trakcie formowania lekko je ugniataj, dzięki czemu nie rozpadną się podczas smażenia.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 1

Krok 2

Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż kulki, często je obracając. Gdy mięso się przyrumieni, wykładaj kuleczki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie znajdujący się w opakowaniu Fixu Knorr sos meksykański połącz z wodą, dżemem śliwkowym oraz ketchupem. Wszystkie składniki wymieszaj aż powstanie jednolity dip.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 3

Krok 4

W powstałym sosie wymieszaj dokładnie mięsne kulki. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i podawaj na stół.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne kuleczki, do mięsa możesz dodać trochę wędzonej ostrej papryki w proszku lub przeciśniętego przez praskę czosnku.

1

Opinie o przepisie

  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 10.07.2017

    ile kulek wychodzi z tego przepisu ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z dipem BBQMięsne kulki z dipem BBQ

Chcesz zaskoczyć bliskich lub znajomych oryginalną przekąską? Zaserwuj aromatyczne i niezwykle smaczne mięsne kulki otoczone wyrazistym sosem BBQ o przyjemnie dymnym posmaku zmieszanym ze słodkim dżemem śliwkowym. Przygotowanie tego wyśmienitego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a rezultat zachwyci nawet największego niejadka. Czas na prawdziwą ucztę dla zmysłów!

Dla kogo?

Kuleczki w sosie BBQ pokochają nie tylko fani mięsnych przekąsek, ale również wielbiciele charakterystycznej w smaku kolendry oraz wyśmienitego sosu keczupowo-śliwkowego. Po ten przysmak chętnie sięgną zarówno dorośli jak i młodsi pasjonaci wyrazistych potraw.

Na jaką okazję?

Mięsne kulki świetnie się sprawdzą zarówno podczas imprezy z przyjaciółmi jak i podczas leniwego wypoczynku przed telewizorem. Warto przygotować ich więcej, ponieważ znikną ze stołu dosłownie w kilka chwil.

Czy wiesz, że?

Pachnący wędzonką sos barbecue jest niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz niektórych krajach azjatyckich. Najprawdopodobniej zaczęto go przygotowywać w XVII wieku, w czasach powstawania pierwszych kolonii amerykańskich i wciąż jest używany głównie do przyprawiania grillowanego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kulek mięsnych możesz również przygotować inne przekąski do zamaczania w sosie BBQ np. grillowane kawałki kukurydzy, chrupiące kąski kurczaka w panierce albo pieczone skrzydełka. Życzymy smacznego!