Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Surowego świeżego kalafiora pokrój na plastry grubości ok. 2 cm.

Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia. Natkę i bazylię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub kuchenną ściereczką. Zioła oraz orzechy drobno posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż stek z kalafiora jeden po drugim. Stek z kalafiora z patelni powinien być dość mocno rumiany z każdej strony. Należy jednak uważać, by nie przypalić warzywa, bo wtedy zmieni swój smak.

Krok 4
Pod koniec smażenia dopraw stek z kalafiora szczyptą soli i Przyprawą płatki chilli z wędzoną papryką Knorr.

Krok 5
Do wstępnie obsmażonego kalafiora dodaj na patelnię 2 łyżki prawdziwego masła oraz orzechy włoskie i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki z kalafiora przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i miętą. Gotowe!


Dobra rada:
Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla klasycznych steków mięsnych. W wersji wege możesz przygotować taki stek nie tylko z kalafiora, ale też innych warzyw, np. korzennych. Smakują doskonale!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z kalafiora - VIDEO
Steki kojarzą Ci się tylko z mięsem? Niesłusznie! Możesz je przygotować również z warzyw. Stek z kalafiora na patelni będzie nie tylko smaczny i chrupiący, ale i bardzo oryginalny w smaku dzięki dodatkom orzechów i ziół. Nie daj się dłużej namawiać!
Dla kogo?
Smażony stek z kalafiora to przepis na miarę wegetarian oraz wszystkich tych, którzy lubią warzywa w niecodziennym wydaniu. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Stek z kalafiora sprawdzi się doskonale w wielu sytuacjach. Na przekąskę czy na kolację – po prostu zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś smacznego! Zaserwuj stek z kalafiora swoim gościom, a przekonasz się, jak szybko zniknie z talerzy!
Czy wiesz, że?
Kalafior był znany już starożytności, w Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku i do dziś cieszy się ogromną popularnością.
Dla urozmaicenia:
Steki wegetariańskie możesz przygotować również z innych warzyw. Dobrym wyborem będą brokuły albo seler naciowy. Smak steków możesz wzbogacać o ulubione orzechy, wegetariańskie sery i oczywiście pyszne, wielosmakowe dipy!