
Składniki
składniki na ciasto:
3 szklanki
0.2 szklanki
1 szczypta
4 łyżki
składniki na farsz do pierogów:
1 kilogram
250 gramów
3 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicy, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, ciepłą wodę i oliwę, dokładnie wyrób ciasto aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na bok na około 30 minut.

Krok 2
Cebule pokrój w drobną kosteczkę, pokrój ząbki czosnku i rozetrzyj je z odrobiną soli na desce. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.

Krok 3
Ugotuj ziemniaki i bób (około 10 minut w lekko osolonej wodzie). Bób obierz ze skóry, razem z ziemniakami i serem feta przeciśnij przez praskę, do masy dodaj cebulę z czosnkiem, lubczyk, gałkę muszkatołową i przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, o ile będzie ona potrzebna.

Krok 4
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na pierogi - im cieniej tym lepiej. Szklanką wytnij kółka o średnicy około 12cm, w środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu.

Krok 5
Brzegi ciasta delikatnie zwilż woda, a następnie sklej je ze sobą dociskając widelcem. Pierożki wrzucaj do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch. Gotowe pierożki podawaj podsmażone z cebulą lub delikatnie polane oliwą.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z bobu
Pierogi, ach pierogi! Niech pierwszy rzuci kuchennym fartuszkiem ten, kto nie jest fanem tego tradycyjnego polskiego dania? Pilnie strzeżone, babcine przepisy są dla Ciebie czarną magią? Przychodzimy z pomocą! Wypróbuj nasz przepis na ciasto na pierogi i farsz z… bobu. Brzmi ciekawie, prawda? Zatem do dzieła!
Dla kogo?
Dla tych, którzy pierogi uwielbiają i kochają i tych, którym to danie chcesz zaserwować po raz pierwszy! Może odwiedzają Cię znajomi zza granicy? Koniecznie musisz zarazić ich miłością do polskich pierogów!
Na jaką okazję?
Pierogi to dobra odpowiedź na wszelkie uroczystości i bez okazji. To danie nie tylko pyszne, ale i bardzo uniwersalne.
Czy wiesz, że?
Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano już w wykopaliskach Troi.
Dla urozmaicenia:
Gotowe pierogi podaj z oliwą z oliwek, podsmażoną cebulką lub posypane płatkami parmezanu.