Kulebiak rybny z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak rybny z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
299 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pora, resztę warzyw zetrzyj, obsmaż na patelni.

Krok 2

Mocz grzyby przez 30 minut, następnie pokrój i dodaj do warzyw.

Krok 3

W szklance wrzątku rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Wywarem zalej warzywa i grzyby, następnie podduś. Przestudź, wymieszaj z serem, pieprzem oraz solą (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Krok 4

Posyp rybę Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto, rozetnij na pół. Na płacie ciasta ułóż warzywa i rybę. Posmaruj brzegi i wierzch kulebiaka jajkiem, piecz w 200 stopniach około 45 minut.

Krok 6

Po upieczeniu odstaw kulebiaka na 10 minut, żeby ciasto i ryba „odpoczęły”, dzięki temu łatwiej je pokroisz. Następnie pokrój w kawałki i podawaj z ulubionym sosem.

1

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 18.12.2022

    Tak.Kulebiak ma delikatny smak i aromat, przypadł mi do gustu. Stał się jednym z ulubionych dań serwowanych na ciepło podczas świąt. Rodzina prosi o kolejną porcję. Niezwykle przyjemne dla podniebienia, a mogę rzec „raj dla podniebienia”.Danie wzbogacam posypując płatkami migdałów przed pieczeniem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak rybny z łososiemKulebiak rybny z łososiem

Kulebiak – potrawa kuchni kresowej, pochodząca z Ukrainy. Jest to duży pieróg, nadziewany mięsnym farszem, z dodatkiem warzyw oraz ryżu. Danie zapieka się w piecu lub piekarniku, co nadaje mu wspaniałą chrupkość. Zazwyczaj ciasto, w którym znajduje się farsz, wyrabiane jest na bazie drożdży – możesz je jednak zastąpić ciastem francuskim (gotowym lub zrobionym własnoręcznie). W wersji oryginalnej potrawę serwuje się z dodatkiem mięsa. Można je jednak zastąpić rybą lub innym farszem. Z powodzeniem przygotujesz także wegetariańską wersję dania. Wtedy do kulebiaka dodaj zamiast ryby lub mięsa posiekane warzywa – paprykę, pomidory, cukinię, marchew, cebulę… Co jeszcze? Wybór zależy tylko od Ciebie. Dopraw całość aromatycznymi ziołami. Gotową potrawę podawaj z sosem, na przykład grzybowym, który będzie idealnie pasował do farszu mięsnego. Pieróg serwuj na gorąco – w całości lub po uprzednim przekrojeniu – by wyeksponować farsz. Już dziś wypróbuj nasz przepis na to smaczne i oryginalne danie.