
Składniki
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 pęczek
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij kotlety.

Krok 2
Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.

Krok 3
Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 4
Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Krok 5
Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.

Krok 6
Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjny kotlet na sposób pomorski
Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może ten przepis stanie się twoim ulubionym. Czym się wyróżnia? Jego sekret tkwi w niezwykłej marynacie. Godzinę przed smażeniem rozbite mięso schabu pozostaw w zalewie piwnej doprawionej czosnkiem i natką pietruszki. To wtedy kotlety zyskają niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest także, w jaki sposób panierujemy mięso. Wiele osób zaczyna od zanurzania kotletów w roztrzepanym jajku, co jest błędem. Wcześniej należy je otoczyć w mące, dzięki czemu panierka nie oddzieli się od mięsa w trakcie smażenia. Kolejną nutką nowości w przyrządzonym na sposób pomorski kotlecie schabowym będą dodatki, z jakimi podamy gotowe mięso. Jest nią śmietana. Podgrzewamy ją i przyprawiamy do smaku. Najlepiej, jeżeli dodasz do niej posiekaną natkę pietruszki. Tak powstałym sosem polej kotlety i gotowe!