Kotlet po kaszubsku (kaszubskie) - mielone: przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

300 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę posiekaj nożem na drobne kawałki, wymieszaj z odciśnięta z mleka bułką, jajkiem i mielonym mięsem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem, przyprawą do mięs, posiekaną natka pietruszki i roztartym czosnkiem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 2

Krok 3

Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. W ostatniej fazie na patelnię dodaj mąkę i wlej szklankę wody, żeby danie miało pełny smak dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, śmietanę, a następnie posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Kotlety podawaj z ziemniakami polane powstałym sosem.

Kotlety po kaszubsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W tym przepisie dorsza można zastąpić dowolną białą rybą.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Myślę, że przed dodaniem wody, mąki i sosu lepiej wyciągnąć kotlety z patelni, przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Nie ma podanej ilości oleju, a czasem wlewamy za dużo. Można nawet olej odlać z patelni, przecież smak i tak przejdzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Rybę z odciśniętą z mleka bułką i pokrojonym boczkiem mielę - ja w kuchni zawsze się weselę! Ja mięsa mielonego nie dodaję, przy wersji rybnej zostaję! Do masy wbijam jajka, koperek i czosnek dodaje, przygotowywanie potraw dużo radości mi daje! Solą i pieprzem doprawiam, dokładnie łączę wszystkie składniki, ale pyszne będą te kotleciki! Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę, ja o takim daniu latem marzę! Dodam mąkę, wodę, sos do pieczeni, śmietanę i koperek posiekany, szykuje się obiadek jak u mamy. Kotlety z powstałym sosem z kaszą gryczaną będę podawała i wakacyjny czas wraz z rodziną celebrowała!!! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Kotlety po kaszubsku oryginalnie bym zaserwowała… Dlatego wcześniej – CHŁODNIK Z AWOKADO bym przygotowała. Z 2 sztuk awokado, 500 ml joguru, soku z 1 limonki, garści natki pietruszki i 1litra bulionu warzywnego on powstaje. Finalnie - okraszonego pociętą w drobną kosteczkę rzodkiewką i wystrzałowym granatem, w towarzystwie kotletów po kaszubsku go podaję. Ktoś chętny na taki kulinarny eksperyment? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    TAK. Oooo to coś dla Nas, bo mój luby uwielbia bardzo Kaszuby :) My jeszcze majeranek dodajemy, zanim kotlety uformujemy. A kubki smakowe są zachwycone, gdy do sosu dodamy jeszcze mascarpone. Będzie on cudownie kremowy, smaczny delikatny i domowy. A przy tym kotlety będą wyraziste, a o to Nam chodzi najbardziej zaiste :) Polecam spróbować wersję naszą, zostawiając poniżej opinie Waszą :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Można do ryby dodać drobno pokrojony boczek, wtedy kotlety będą bardziej soczyste. Oczywiście obie wersje są znakomite :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety po kaszubsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety po kaszubsku Kotlety po kaszubsku

Nieczęsto można spotkać dorsza i wieprzowinę w jednym daniu. Jeżeli ciekawi Cię efekt połączenia tych smaków, przyrządź przy najbliższej okazji kotlety po kaszubsku. Dorsz to ryba morska o białym i zwartym mięsie, którą zastąpisz ewentualnie np. halibutem. Podczas wybierania filetów zwróć uwagę przede wszystkim na zapach, ale także na powierzchnię ryby, która powinna być błyszcząca i gładka. Aby powstała masa, z której będzie można uformować kotlety, trzeba połączyć pokrojoną w kostkę rybę z mięsem mielonym, jajkiem i bułką odciśniętą z mleka. Całość dopraw przyprawami. Uformowane kotlety obtocz w tartej bułce i usmaż. Tak przygotowane mięso zyska pełnię smaku po dodaniu sosu. Nie musisz przygotowywać go w osobnym naczyniu – wystarczy, że dołożysz mąkę z wodą oraz esencję do mięsa bezpośrednio na patelnię pod koniec smażenia. Kotlety po kaszubsku podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego.