
Składniki
600 gramów
6 łyżek
2 sztuki
null szczypt
null szczypt
1 łyżeczka
1 sztuka
2.5 łyżki
1 pęczek
2 łyżeczki
4 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij kotlety wkładając je uprzednio w 2 arkusze folii.
Krok 2
Z soli, oleju, pieprzu i papryki zrób marynatę i nasmaruj nią mięso i odstaw na 1 godzinę.
Krok 3
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki tak by były miękkie. Posiekaj drobno natkę pietruszki, pokrój w cząstki pomidory i posól. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a jabłko (usuń gniazdo nasienne) na 4 dość grube plastry.
Krok 4
Następnie podsmaż je w rondlu na maśle posypując cukrem. Skarmelizuj, przewróć i trzymaj w cieple.
Krok 5
Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w kostkę. Podsmaż ziemniaki na maśle, posyp natką i trzymaj również w cieple.
Krok 6
Wyjmij kotlety z marynaty i smaż z każdej strony przez 3 minuty na sklarowanym maśle.
Krok 7
Ułóż gotowe mięso na uprzednio podgrzanych talerzach. Na każdy z kotletów daj chrzan i jabłko, po czym dodaj ziemniaki. Przybierz pomidorami z szalotką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej