Makaron ze szparagami i szynką parmeńską: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 mililitrów

1 pęczek

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente, według zaleceń producenta.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 1

Krok 2

Szparagi obierz, ugotuj, przekrój na pół, a następnie pokrój w 3 cm słupki. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekany czosnek i chilli, wlej śmietanę wymieszaną z Fixem, całość zagotuj.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj makaron, szparagi oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Makaron podawaj posypany startym serem i posiekaną bazylią.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego makaronu dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską

Szparagi i szynka parmeńska to często spotykane połączenie – łagodne warzywa serwowane z wyrazistymi w smaku cienkimi plasterkami wędliny, stanowią prostą, ale wykwintną przekąskę. Są także świetnym dodatkiem do dań, np. mięs i makaronów. Tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską to znakomita propozycja na szybki obiad, który nadawać się będzie do podania na wiele okazji. Wybierz dowolny rodzaj szparagów – zielone albo białe. Te ostatnie mają mniej wyrazisty smak, ale wymagają nieco dłuższego gotowania, trzeba je także obrać. Zielone przygotujesz szybciej – wystarczy odłamać ich zdrewniałe końcówki. Ugotuj je i pokrój na niewielkie kawałki, a następnie przygotuj sos serowy ze śmietaną. Zacznij od podsmażenia czosnku oraz chili, które przełamią pozostałe smaki potrawy, a następnie umieść w garnku resztę składników. Dodaj szynkę i szparagi, a gorący jeszcze sos połącz ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle albo innym (np. papardelle). Podaj posypany startym parmezanem oraz bazylią. Zobacz, jak przygotować to pyszne danie!