
Składniki
2 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
40 dekagramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ryż: wypłukaj go na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 3
W międzyczasie podgrzej ocet z cukrem i solą, kiedy się rozpuszczą, odstaw.
Krok 4
Ryż wyłóż na deskę do ostudzenia, gdy będzie zimny wsyp go do miski i zalej schłodzonym octem, wymieszaj starannie używając drewnianej łyżki.
Krok 5
Na macie do rolowania sushi połóż połowę arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori. Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata.
Krok 6
Na nim ułóż jeden gatunek pociętej w paseczki ryby oraz połowę pozostałych składników. Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. To samo uczyń z drugą połowa nori wykorzystując drugi rodzaj ryby. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki.
Krok 7
Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.

Dobra rada:
Grzyby enoki nie wymagają długiej obróbki termicznej – wystarczy im 2-3 minuty gotowania. Spróbuj też, jak smakują na surowo!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej