Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
333 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

414 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

4 sztuki

8 sztuk

0.5 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

surówka:

1.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj wcześniej obrane i umyte ziemniaki.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 1

Krok 2

Polędwiczkę z dorsza umyj oraz drobno poszatkuj. Następnie formuj pulpety. Zalej pulpety w garnku niewielką ilością wody i dodaj Knorr naturalnie smaczne klopsiki w sosie pomidorowym. Całość ugotuj.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 2

Krok 3

Umyj warzywa. Obierz marchew, a potem gotuj ją w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: poszatkuj białą kapustę, dodaj do niej pokrojoną drobno cebulę i olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 4

Krok 5

Wyłóż na talerz wszystkie elementy dania.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, niacyny, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B12, jodu, wapnia, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy D.

2

Opinie o przepisie

  • Laura B.

    Laura B. , 18.02.2019

    Surowe pulpety zalewamy zimną wodą? Gdzie cytryna i marchew?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura B.

    Laura B. , 18.02.2019

    Pewnie przegapiłam ale co z cytryną i marchewką.... I zrozumiałam że pulpety surowe zalewamy zimną wodą..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapustyPulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty

Dorsz to popularna biała, chuda ryba o delikatnym mięsie, którą można przygotować w wielu formach. Na zdrowy i pożywny obiad zaserwuj pulpety z dorsza. Są duszone w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Na początek świeży filet z dorsza posiekaj i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie ugotuj je w sosie pomidorowym. Ten dodatek dobrze komponuje się z rybami, podkreślając ich smak. W tym czasie przygotuj fit surówkę z białej kapusty – poszatkuj ją i połącz z cebulą oraz olejem rzepakowym. Ten zdrowy tłuszcz, zwany też oliwą północy, to bogate źródło witaminy E, a także cennych kwasów omega 3. Jako dodatek do ryby i kapusty podaj gotowane ziemniaki. Nie każdy wie, że dostarczają one organizmowi magnezu, niacyny oraz witaminy B6. Żeby urozmaicić potrawę, dołącz do niej także słodką gotowaną marchewkę. Pulpety z dorsza są świetnym sposobem na prosty w przygotowaniu fit obiad – jedna porcja tej potrawy to 339 kcal. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ryba podana w takiej formie!