Owsianka z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z truskawkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj płatki owsiane na mleku.

Owsianka z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Umyj truskawki. Pokrój je na małe ćwiartki.

Owsianka z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj truskawki do płatków i posyp całość nasionami.

Owsianka z truskawkami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu (płatki owsiane, słonecznik), fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z truskawkamiOwsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami to nie tylko pyszne fit śniadanie, ale z powodzeniem możesz przygotować ją również na słodki podwieczorek. Poza sezonem dodaj do niej mrożone owoce, a latem zawsze wybieraj świeże. Na początek płatki owsiane ugotuj na mleku. Najlepsze będą pełnoziarniste płatki górskie, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak np. mangan i fosfor. Możesz wcześniej namoczyć je w mleku, by szybciej zmiękły. Do owsianki odpowiednie będzie mleko 2%, a nie pełnotłuste – ma ono nie tylko mniej kalorii, ale też mniej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i posyp truskawkami. To jeszcze nie wszystko – swój pożywny podwieczorek urozmaicisz nasionami słonecznika, które nie tylko poprawią smak przekąski, ale i dodadzą jej chrupkości oraz „dobrych” nienasyconych tłuszczów. Niewielka ilość „dobrego” tłuszczu jest potrzebna w każdej zdrowej diecie. Porcja owsianki z truskawkami to 133 kalorii i porcja cennych składników mineralnych. Takie zdrowe danie możesz zjeść np. po ćwiczeniach, żeby uzupełnić węglowodany oraz białko. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!