Francuska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Francuska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, musztardą, wodą i natrzyj nim mięso. Przełóż kurczaka wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Przyprawy Knorr.

Francuska sałatka - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Francuska sałatka - Krok 3

Krok 4

Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a cebulę w cienkie plasterki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.

Francuska sałatka - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, wodą i połową startego ząbka czosnku. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Jajka podziel na ćwiartki i ułóż dekoracyjnie na sałacie.

Francuska sałatka - Krok 5

Krok 6

Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij je pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Francuska sałatka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Mięciutki karczek pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska sałatkaFrancuska sałatka

Wzbogacona kurczakiem i jajkiem na twardo sałatka stanowić będzie – znakomite na drugie śniadanie lub kolację – samodzielne danie. Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw: dwóch rodzajów sałaty, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Mięso z piersi kurczaka nabierze wyrazistego smaku dzięki marynacie z musztardy francuskiej, oleju oraz mieszanki przypraw z czosnkiem. Filet oczyść z błonek, lekko rozbij tłuczkiem i umieść w specjalnym foliowym woreczku, po czym zalej marynatą. Szczelnie zamkniętą torebkę z mięsem połóż na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Liście sałaty karbowanej oraz endywii opłucz, osusz i wymieszaj w salaterce z pokrojonymi pomidorami oraz krążkami czerwonej cebuli. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, podziel na ćwiartki i dodaj do pozostałych składników. Całość polej błyskawicznym dressingiem francuskim, a na wierzchu sałatki ułóż kawałki usmażonej piersi kurczaka. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub grzankami. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.